Türkiye tarihinin en ağır döviz müdahalesi: Merkez Bankası eski başekonomisti verileri açıkladı

Türkiye Ekonomisi Zor Durumda: Hazine ve Maliye Bakanlığı Alarm Veriyor

Türkiye ekonomisi uzun bir süredir büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in aldığı önlemler maalesef olumsuz gidişi durduramıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kriz sonrası piyasalarda yaşanan çalkantılar, bütçe açığı, cari açık ve hazine nakit sorunlarını beraberinde getirdi.

Ekonomi çevrelerinden gelen haberlere göre, son zamanlarda üç kritik gösterge peş peşe kötü sonuçlar açıkladı. Veriler kamu maliyesinde, Hazine’nin borç ve faiz dengesinde ve Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinde ciddi sıkıntılar yaşandığını gösteriyor. Tüm ekonomik hedeflerin artık geçersiz olduğu belirtiliyor.

Merkez Bankası rezervlerinde yaşanan erime ise rekor seviyelere ulaştı. Sadece İmamoğlu krizinin yaşandığı 2 hafta içinde Merkez Bankası’nın rezervleri 18 milyar dolar eridi.

Kaynağı belirsiz döviz giriş-çıkışlarını gösteren NHN tutarı da ciddi şekilde olumsuz yönde değişti. Geçen yılın aynı dönemine göre çıkışlar iki katına çıktı ve yıllık bazda önemli bir artış yaşandı.

Ekonomist Ali Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yaptığı döviz alımıyla ilgili bilgileri paylaştı ve bu konuda endişesini dile getirdi.

Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşler ve diğer ekonomik sıkıntılar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına rağmen devam ediyor. Cari açıktaki büyüme, Merkez Bankası’nın zarar etmesi ve rezervlerdeki azalma ekonominin zor durumda olduğunu gösteriyor.

Ocak-Mart dönemi bütçe gerçekleşmelerine göre, hükümetin bütçe açığı hızla artarak endişe verici boyutlara ulaştı.

Öte yandan cari açıkta yaşanan artış, ekonomistleri ve analistleri endişelendiriyor. Yıllık cari açık tutarı da hızla yükselmeye devam ediyor.

Related Posts

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

Borsa uçtu, altın tökezledi! İşte haftanın kazançları ve kayıpları

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 1,24 değer kazanırken, dolar/TL yüzde 0,64, avro/TL yüzde 0,20 artış, altının gram fiyatı ise yüzde 0,32 azalış kaydetti.

Beyaz Saray rüzgârı Bitcoin’i uçurdu

Ticaret anlaşmasına dair olumlu sinyaller, kripto paralara da ivme kazandırdı. ABD-Çin ve Güney Kore temaslarından gelen haberlerle artan risk iştahı, Bitcoin’i yeniden yukarı taşıdı.

Borsa günün ilk yarısında geriledi: Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,1 değer kaybederek 9.481,33 puana indi.

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Deprem fırsatçılarına 14.5 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı “Deprem sonrası satılık ve kiralık emlak fiyatlarında artış yapan kişilere cezai yaptırım uygulandı” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir