Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

STRIKE İsmiyle Tanıtılan İnovatif İHA Modülü, NATO İnovasyon Hackathon 2025 Yarışmasında İlk 10’a Seçildi

Aksaray’dan Metin Kurt

Dünya genelinden 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik sektöründe çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü, uluslararası jüri tarafından ilk 10 proje arasına seçildi. Proje ayrıca NATO’nun askeri ve sivil teknolojileri bir araya getiren DIANA programına başvuru için özel davet aldı.

Arılardan İlham Alan STRATEJİK TEKNOLOJİ

Skytech Robotik Teknolojileri firması adına yarışmaya katılan ekip, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi ve ROMER Müdürü Doç. Dr. Erol Şahin ile birlikte ASÜ Teknik Bilimler MYO Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu’dan oluşuyordu. Ekip, arıların tehditlere karşı geliştirdiği savunma mekanizmalarını analiz ederek, bu stratejileri teknolojik bir yapıya dönüştürdü.

Geliştirilen yapay zekâ destekli STRIKE modülü, insansız hava araçlarına (İHA) karşı saldırıların ardından hedefin yaklaşık konumunu tespit edebilir ve gerçek zamanlı veri işleme kabiliyetiyle sahaya istihbari bilgi sağlayabilir. Bu sayede muharebe alanlarında operasyonel farkındalık önemli ölçüde artmaktadır.

Tatbikatta Gerçek Mermilerle Test Edilen STRIKE Modülü

Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Veli Bakırcıoğlu, STRIKE modülünün TÜBİTAK destekli bir Ar-Ge süreciyle geliştirildiğini belirtti. Bakırcıoğlu, sistemin savunma sanayiinde giderek yaygınlaşan otonom sistemlere “güvenlik katmanı” olarak entegre edilebilecek şekilde tasarlandığını açıkladı.

Modül, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın düzenlediği gerçek mühimmatlı bir tatbikatta da başarıyla test edildi. Bakırcıoğlu, “Dronumuz vurulduğunda STRIKE modülü saldırının geldiği yönü analiz ederek anında yayınladı. Ancak birkaç derecelik sapmalar yaşandığını tespit ettik. Bu doğruluk oranını artırmak için yapay zekâ modelimizi geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Milli Teknoloji Hamlesi’ne Katkı Sağlayan Özgün Bir Proje

Savunma ve güvenlik alanında uygulamaya yönelik özgün çözümler sunan STRIKE modülü, mekatronik ve robotik disiplinlerin potansiyelini vurgulamaktadır. Yerli ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesini amaçlayan Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuna doğrudan katkıda bulunan proje, NATO Science and Technology Organization (STO) tarafından desteklenerek, Information Systems Technology (IST) paneline davet edildi.

Bilimsel Ar-Ge Çalışmalarıyla Güçlü Türkiye İçin Bir Adım Daha

ASÜ’li akademisyenlerin liderlik ettiği bu tür projeler, savunma sanayiinde yerli yetenekleri artırmanın yanı sıra, uluslararası alanda da Türk mühendisliğinin başarısını kanıtlamaya devam etmektedir.

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Haziran ayında PlayStation’da en çok indirilen oyunlar açıklandı

Sony, geçtiğimiz ay en çok indirilen PS oyunlarını açıkladı.

Yapay zeka bu kişileri işsiz bıraktı

Yapay zekanın iş gücü üzerindeki etkisi giderek daha somut hale geliyor… İngiltere merkezli The Times gazetesinin aktardığına göre Kasım 2022’de ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden bu yana giriş seviyesi iş ilanları yaklaşık yüzde 32 oranında azaldı.

TRT 1 canlı izle 27 Haziran: PSG İnter Miami TRT 1 canlı yayını izle

TRT 1 canlı yayınında 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası heyecanı devam ediyor. PSG ile İnter Miami bu akşam saat 19.00’da turnuvanın son 16 turu mücadelesinde karşı karşıya gelecek. Futbolseverlerin şifresiz canlı izleyebileceği mücadele TRT 1 kanalından ve Tabii platformları üzerinden naklen yayınlanacak. Gecenin bir diğer mücadelesi ise saat 23.00’da Flamengo-Bayern Münih arasında oynanacak. İşte 29 Haziran 2025 PSG-İnter Miami maçı TRT 1 canlı yayını izleme ekranı.

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.