Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TV 100 canlı yayınında açıklamalarda bulundu.
Enflasyonun bu yıl yüzde 24’e düşmesini hedeflediklerini söyleyen Mehmet Şimşek, “Yılın ilk ayında enflasyonun yüzde 5 olarak çıkması beraberinde birtakım tartışmalar getirdi. Ocak ayındaki bu enflasyon son 4 yılın ocak aylarındaki en düşük enflasyondur. 3,5-4’lük bir enflasyon bekleniyordu. Burada tek seferlik denilebilecek rakamlar var. TÜİK sepet ağırlıklarını değiştirdi ve buradan bir ilave enflasyon geldi. Birkaç yıldır muayene fiyatlarında bir değişiklik olmamıştı, sağlıktaki değişikliklerin 0,6’lık bir etkisi oldu. Belediyelerin şebeke suyuna yaptığı zammın 0,4 puanlık etkisi var. Bütün bunlar dikkate alındığında enflasyonun ana hedefteki düşüşünde bir değişiklik yok. 2023’ün sonunda yüzde 65, geçen sene yüzde 44 olan enflasyonun, bu yıl ise yüzde 24’e düşmesini öngörüyoruz. Enflasyondaki düşüş fiyatların düşüşü olarak algılanmamalı ama. Fiyatların artış hızının yavaşlaması olarak okunmalı” dedi.
‘HİZMET ENFLASYONU GECİKMELİ DÜŞÜYOR’
Hizmet sektöründeki enflasyonun yüksek olduğunu belirten Şimşek, “Temel mallara bakıldığında yüzde 24, gıdayı da katarsanız mal enflasyonu yüzde 33.6. Burada yüksek olan hizmet enflasyonu. Genelde tüm ülkelerde hizmet enflasyonu gecikmeli düşüyor. Çünkü hep geçmiş enflasyon baz alınıyor. Ocak ayında kira artışına bakıldığında yıllık yüzde 100’ün üzerinde, eğitimde de keza böyle. Bu kalemler yüksek çünkü geçmiş enflasyonu baz alıyor. Bunun için önümüzdeki dönemde kararlı bir şekilde programımızı uygulayarak bu sene enflasyonu yüzde 30’un altına çekmeyi ve gelecek sene ise tek hanelere doğru yaklaşmayı planlıyoruz. Ocak ayı enflasyonu, enflasyonla mücadeleye ilişkin kurgumuzu etkilemedi” diye konuştu.
‘CİDDİ BİR SOSYAL KONUT SEFERBERLİĞİNE GİRECEĞİZ’
Hayat pahalılığının Türkiye’nin en önemli ekonomik sorunu olduğu ifade eden Şimşek, “Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 82,7’si şehirlerde yaşıyor. Bence en önemli hayat pahalılığı bileşeni kiralar. Ev sahipliği oranı yüzde 56’larda. Son yıllarda gerek konut fiyatlarının hızlı yükselmesi, gerekse kiraların hızlı yükselmesiyle vatandaşımızın hayat pahalılığından kastı kira oluyor. Konut arzını artıracak ciddi bir çaba içindeyiz. Sosyal konutlar, yerinde dönüşüm, kentsel dönüşüm, tüm bu konularda bütçeden çok ciddi bir destek veriyoruz. İnanıyorum ki birkaç yıl içinde çok ciddi bir sosyal konut seferberliğine gireceğiz. Devletimizin desteklediği ve vatandaşımızın çok rahat erişebileceği konutlardan bahsediyoruz” dedi.
‘ÜRÜN TARLADAN TÜKETİCİYE GİDENE KADAR ABARTILI FİYAT ARTIŞLARI VAR’
Enflasyonla mücadelede önemli başlıklardan birinin de gıda arzı olduğunu söyleyen Şimşek, “Türkiye’de tarımsal üretimde iyiyiz ama tarladan nihai tüketiciye ürün giderken abartılı fiyat artışları var. Bir sürü aracı şirket kurulup fiyatları katlıyorlar. Olay sadece lojistik meselesi ve fire meselesi değil. Konu tarladan markete ulaşana kadar bir sürü aracının olması ve bunların bir kısmının da suni yani fiyatların şişirilmesi için yapılması” ifadelerini kullandı.
‘VATANDAŞLARIMIZ HAKLI’
“Vatandaşımız hayat pahalılığı şikayetinden haklı” diyen Mehmet şimşek, “Enflasyon adaletsiz bir vergi gibidir. Özellikle sabit ve dar gelirlileri vurur. Enflasyon en büyük kötülüktür. Mutlaka enflasyonla mücadele edilmelidir. Vatandaşımız müsterih olsun, köklü bir çözüm peşindeyiz. Bütün dünyada mücadele zaman alıyor. Pandemi sonrası Avrupa ve Amerika’da da enflasyonda artış görüldü. Yüzde 9-10’lara çıkan enflasyonu 2-3’e düşürmeleri 3 yıldan fazla süre aldı. Enflasyondaki düşüş sürecek” şeklinde konuştu.
(HABER MERKEZİ)
More Stories
TESK Başkanı: Esnaf ve sanatkarın elektrik fiyatları düşürülmeli
Tavas Belediyesi Üreticileri Agroexpo Fuarına Taşıdı
Ordu’nun Nüfusu 2024’te Azaldı