Aort damarı neden yırtılır?

Aort Damarının Yırtılmasının Hayati Riskleri ve Önlemler

Aort damarı, vücudun en büyük atardamarı olup kalpten pompalanan oksijenli kanı tüm doku ve organlara taşır. Prof. Dr. Bingür Sönmez, aort diseksiyonunun ciddi bir durum olduğunu belirterek yırtılmanın damarın iç katmanında oluştuğunu açıklıyor. Bu durumda kan normalden farklı bir yoldan akmaya devam eder ve iç kanamaya sebep olur.

Kan Yoluyla Taşınan Tehlike

Aort damarı, vücuttaki ana otoyol gibidir. Bu damar, kalpten çıktıktan sonra kanı baş, boyun, kollar, göğüs ve bacaklara taşır. Sağlıklı bir aort damarı, iç tabaka, orta tabaka ve dış tabaka olmak üzere üç katmandan oluşur. Ancak yüksek tansiyon damarın genişlemesine ve aort duvarının yırtılmasına neden olabilir. Yırtılan yerden sızan kan, zararlı bir yola girerek hayati risk oluşturabilir.

Kolay Fark Edilebilen Ancak Tehlikeli Durum

Aort anevrizması genellikle belirti vermez ancak rutin kontrollerde tespit edilebilir. Aksaklık olması durumunda tomografi gibi tetkiklerle hızlıca teşhis konulabilir.

Müdahale Edilmesi Gereken Belirtiler

Aort genişlemesi uzun süreçli bir süreç olabilir fakat aort yırtılması ani ve hayati risk taşır. Şiddetli ağrılar, bilinç kaybı, nefes darlığı, felç belirtileri görüldüğünde zaman kaybetmeden acil müdahale gerekebilir.

Riski Azaltmak İçin Alınacak Önlemler

Aort yırtılması genellikle yüksek tansiyon nedeniyle oluşur. Bunun dışında genetik faktörler, travmalar, damar iltihapları ve sigara kullanımı da riski artırabilir. Bu nedenle düzenli kontroller ve bilinçli yaşam tarzı benimsenmelidir.

Related Posts

Günde 1 bardak içen yaşadı! Suda bekletince magnezyumu roketliyor, kramplara veda

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Fazla yemek tümörleri besliyor

Prof. Dr. Necdet Üskent, ‘’Araştırmalara göre öğün sayısı fazla, karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme vücuttaki tümörü büyütüyor’’ dedi.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.