Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Wear OS İle Çalışan Akıllı Saatler, Deprem Uyarılarına Hazır

Bu özellik artık Wear OS işletim sisteminde de kullanılabilecek. Yani eğer bir Wear OS akıllı saatiniz varsa ve cihazınız internete bağlıysa, telefonunuzu yanınızda taşımasanız bile bileğinizde deprem uyarıları alabileceksiniz.

AYARLARI NASIL YAPABİLİRSİNİZ?

Popüler bilim dergisi Popular Science Türkçe’nin aktardığı bilgilere göre, bu özelliğin resmi adı Android Deprem Uyarıları Sistemi. Bu özelliği, telefonlarımızın ayarlar kısmında bulabiliriz. Örneğin, Galaxy telefonlarda Güvenlik ve acil durum > Deprem uyarıları bölümünde bu ayara ulaşabilirsiniz.

Bu özellik genellikle cihazınızı ilk kurduğunuzda açık olacaktır. Ancak herhangi bir nedenden dolayı kapatılmışsa, ayarlardan tekrar aktifleştirebilirsiniz. Ayrıca, uygulamanın nasıl çalıştığı ve güvenlik ipuçları hakkında bilgi alabileceğiniz gibi, Tanıtımı gör seçeneği ile daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz. Ancak, bu uyarıları kullanırken dikkatli olmanızda fayda var çünkü uyarılar oldukça yüksek sesle çalabilir.

Wear OS’ta ise ekstra bir ayar yapmanıza gerek yok. Saatiniz, telefonunuza yapılan uyarıları eş zamanlı olarak gösterecek. Dolayısıyla, uyarılar için sadece bir cihaza bağlı değilsiniz; bir Wear OS cihazınız varsa, deprem uyarılarını hem saatinizde hem de telefonunuzda görebilirsiniz.

Uyarılar Nasıl Çalışıyor?

Google, erken uyarı sisteminde veriyi iki farklı kaynaktan alıyor: ABD Jeolojik Araştırma Kurumu tarafından yönetilen ShakeAlert sistemi ve dünya genelindeki milyarlarca Android cihazdan anonim şekilde toplanan ivmeölçer verileri.

Telefon veya saat ekranınızda göreceğiniz bilgiler, size üç önemli detay sunacak: Depremin merkezine olan uzaklığı, depremin büyüklüğünü ve beklenen sallantı seviyesini. Eğer hafif bir sallantı bekleniyorsa, telefonunuzda bir bildirim alacaksınız.

Eğer orta ila şiddetli bir sallantı bekleniyorsa, uyarılar daha ciddi bir şekilde çıkacaktır. Ekranınız ışıklanacak, cihazınız yüksek sesle çalacak ve uyarı ekranınız tüm alanı kaplayacak şekilde görünecektir. Ek olarak, nasıl korunmanız gerektiğine dair öneriler de alacaksınız: Çök, kapan, tutun gibi.

Her iki durumda da, depremin nerede olduğu ve güvende kalmanın yolları hakkında daha fazla bilgi almak için bildirime dokunabilirsiniz. Hasar görebilecek binalardan uzak durma, acil durum çantasını hazırda bulundurma ve gaz vanalarını kontrol etme gibi ipuçlarına kolayca erişebilirsiniz.

Unutmayın, Android’in Deprem Uyarıları Sistemi depremleri tahmin etmek için değil, başladıktan sonra hızlıca uyarı göndermek için tasarlanmıştır. Bu uyarılar, olası etkilere karşı hazırlıklı olmanız için hayati önem taşıyabilir.

Kendinizi güvende hissettiğinizde, “yakınımdaki depremler” gibi aramalar yaparak bölgenizdeki depremler hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Son yaşanan depremler en üstte listelenecektir. Bu sistemin nasıl çalıştığı ve verilerinizin nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi almak için resmi Google destek belgelerine başvurabilirsiniz.

Related Posts

Yapay zeka bu kişileri işsiz bıraktı

Yapay zekanın iş gücü üzerindeki etkisi giderek daha somut hale geliyor… İngiltere merkezli The Times gazetesinin aktardığına göre Kasım 2022’de ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden bu yana giriş seviyesi iş ilanları yaklaşık yüzde 32 oranında azaldı.

TRT 1 canlı izle 27 Haziran: PSG İnter Miami TRT 1 canlı yayını izle

TRT 1 canlı yayınında 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası heyecanı devam ediyor. PSG ile İnter Miami bu akşam saat 19.00’da turnuvanın son 16 turu mücadelesinde karşı karşıya gelecek. Futbolseverlerin şifresiz canlı izleyebileceği mücadele TRT 1 kanalından ve Tabii platformları üzerinden naklen yayınlanacak. Gecenin bir diğer mücadelesi ise saat 23.00’da Flamengo-Bayern Münih arasında oynanacak. İşte 29 Haziran 2025 PSG-İnter Miami maçı TRT 1 canlı yayını izleme ekranı.

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

Microsoft, 40 yılın ardından “Mavi Ekran”a veda ediyor

Microsoft, 40 yılın ardından “Mavi Ekran”a veda ediyor

Windows’un ünlü “Mavi Ekranı” tarih oluyor

Teknoloji tarihinin en ikonik simgelerinden biri olan “Blue Screen of Death” (BSOD) yani “Mavi Ekran”, Microsoft’un aldığı kararla artık yerini siyah bir ekrana bırakıyor. Yaklaşık 40 yıldır Windows kullanıcılarının korkulu rüyası olan bu ekranın renginin değişmesi, sadece görsel bir tercih değil; Microsoft’un güvenlik stratejisindeki köklü dönüşümün de bir parçası.