Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz aylarının geldiği şu dönemde ülkemizde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği gözlemleniyor. Bu yüksek sıcaklıkların, kalp hastalarının yanı sıra böbrek yetmezliği, solunum rahatsızlığı ve obezite gibi kronik hastalıklara sahip bireyler için ciddi sağlık riskleri oluşturduğu belirtiliyor.

Artan sıcaklıklarla birlikte vücutta terlemeyle meydana gelen aşırı sıvı kaybının kalp krizine neden olabileceğini vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz, “Sıcak hava, sağlıklı bireylerde bile bazı mekanizmalarla sağlığı olumsuz etkileyebilir. Terleme sonucu oluşan sıvı kaybı, vücuttaki elektrolit dengesizliklerine neden olabilir. Bu durum, kanın yoğunlaşmasına ve dolayısıyla pıhtılaşmaya yol açabilir. Özellikle hipertansiyon veya kalp yetmezliği olan bireylerde, kullandıkları idrar söktürücü ilaçlar durumu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle hem sağlıklı bireylerde hem de kronik hastalıklara sahip bireylerde aşırı sıcaklara maruz kalmamak çok önemlidir. En yüksek sıcaklıkların yaşandığı 11.00-16.00 saatleri arasında güneşten uzak durarak ve yeterince sıvı tüketerek sağlığımızı korumalıyız” şeklinde konuştu.

GENÇ YAŞ GRUBU DA DİKKATLİ OLMALI

Son yıllarda genç yaş grubunda kalp ve damar hastalıklarının arttığına dikkat çeken Tengiz, “Covid enfeksiyonu ve bazı durumlarda aşılar, pıhtılaşma eğilimini artırabilir. Ancak asıl problem, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşmasıdır. Hareketsizlik, obezite, yüksek kolesterol içeren beslenme, sigara kullanımı bu riskleri artırır. Özellikle yaz aylarında gençlerin plajlarda ya da sıcak ortamlarda aşırı alkol ve enerji içecekleri tüketmesi, sıvı kaybını hızlandırarak kalp sağlığı açısından ciddi tehlikeler yaratabilir. Genç yaşlardan itibaren sağlıklı, dengeli ve kolesterolden fakir bir diyet, sigara içmeme alışkanlığı ve düzenli egzersiz yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır” dedi.

ASPİRİN KRİTİK BİR ROL OYNAYABİLİR

Kalıtsal kalp hastalıklarına sahip genç bireylerde stres, sıvı kaybı ve aşırı fiziksel aktivitenin kalp krizine yol açabileceğini belirten Tengiz, “Özellikle spor yapacaksa, sıcak olmayan saatlerde ve yeterince sıvı alarak yapılması önemlidir. Kalp krizi belirtileri arasında göğüste baskı, ağrı ve soğuk terleme bulunabilir. Böyle bir durumda hastanın rahat bir pozisyona alınması ve eğer mümkünse 300 mg aspirini çiğnetmesi kanın akışkanlığının artırılmasına yardımcı olabilir. Ancak en önemli adım, hiç zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmaktır” şeklinde konuştu.

Related Posts

40 yaşından sonra başlıyor! 6 etkili egzersizle diz şikayetlerinden kurtulun

Son yıllarda görülme sıklığı hızla yaygınlaşan osteoartrit (kireçlenme), günlük yaşamı adeta baltalıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özgün Barış Çolak, diz kireçlenmesine karşı günlük yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka eklenmesi gereken 6 etkili egzersizi anlattı.

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

MS hastaları ve doktorlar farkındalık etkinliğinde bir araya geldi

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte MS hastaları ve hekimler hem hastalığın güncel durumunu değerlendirdi hem de sanat atölyesi ve nefes egzersizleriyle farkındalık çalışması yaptı.

Zayıflatan iğneler tartışma yarattı: Etkisi kalıcı değil bırakınca gerçek yüzü açığa çıkıyor

Son dönemin en popüler obezite tedavisi olan semaglutid iğneleri, hızlı kilo verdiriyor ama bırakanlarda kilo geri dönüyor. Uzmanlar, kalıcı zayıflamanın sadece iğneyle mümkün olmadığını, yaşam tarzı değişikliğinin şart olduğunu vurguluyor.

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Sosyal medyanın yeni tuzağı: Tehlike saçıyor!

Bir dönem göz altı torbaları için basur (hemoroid) kremleri kullanma akımından sonra şimdi de menopoz dönemi ve sonrası kadınlarda vajinal kuruluk ve menopoza bağlı yan etkileri hafifletmek için kullanılan östrojen içerikli kremlerin, cilt kuruluğu ve kırışıklık giderici olarak yüze uygulama akımı başladı. Uzmanlar bu kremlerin bilinçsiz şekilde yüze sürülmesinin ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği konusunda uyarıyor.